Statsråd besøkte Fagskolen Diakonovas pilotprosjekt for flyktninger, arbeidsinnvandrere og innvandrere
Brenna fikk en samtale med tre av studentene om deres bakgrunn og erfaringer. Serhii Rysakov fra Ukraina, Alla Kozhoma også fra Ukraina og Diana Julca fra Spania opplevde møtet som svært motiverende.
- Jeg er imponert over studentenes norskkunnskaper så kort tid etter oppstart. Deres motivasjon for å jobbe i Norge gjør inntrykk, sa Tonje Benna. Vi er glade for at studentene som har helsefaglig utdanning eller relevant arbeidserfaring fra hjemlandet, etter hvert kan ta denne kompetansen med seg inn i det norske arbeidsmarkedet.
Opplæring i norsk eldreomsorg
Fagskolen Diakonova har åpnet mulighet for å søke plass på emnet Helse og aldring i et aldersvennlig samfunn rettet mot flyktninger, arbeidsinnvandrere og innvandrere som startet høsten 2024. Studiet gir opplæring i norsk eldreomsorg, arbeidspraksis i sykehjem og språktrening i helsenorsk.
Prosjektet er støttet økonomisk av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og har flere samarbeidspartnere, inkludert Caritas Norge, Virke, og NAV Oslo. Direktør Sveinung Skule fra HK-dir. var til stede for å se hvordan prosjektet fungerer og møte studentene.
Fremtidsutsikter
Rektor Gry Ulvedalen ved Fagskolen Diakonova understreker prosjektets betydning som en del av skolens samfunnsoppdrag. -Norge har et stort behov for arbeidskraft innen helse- og omsorgstjenestene. Ved å gi flyktninger, arbeidsinnvandrere og innvandrere muligheten til å bruke og videreutvikle sin kompetanse i det norske arbeidsmarkedet, bidrar prosjektet til å møte denne utfordringen, sier hun. Forhåpentligvis vil suksessen med dette initiativet føre til at det ikke bare forblir et pilotprosjekt, men at tilbudet blir permanent del av Fagskolen Diakonovas tilbud, avslutter rektoren.