Hopp til hovedinnhold

Palliasjon

Døende eldre mann i seng, med to kvinner ved sengekanten
Døende eldre mann i seng, med to kvinner ved sengekanten
Utdanningen skal gi økt kompetanse i initiativ til å utføre palliasjon til alvorlig og uhelbredelig syke pasienter i alle aldre. Palliasjon er aktiv behandling, pleie og omsorg for pasienter med alvorlig og uhelbredelig sykdom. Lindring av pasientens fysiske smerter og andre plagsomme symptomer står sentralt, sammen med tiltak rettet mot psykiske, sosiale og åndelige/eksistensielle behov.
  • Studiepoeng: 30
  • Varighet: 1 år - deltid
  • Sted: Oslo
  • Gjennomføring: Kombinasjon av digitale samlinger på nett og fysiske samlinger i Oslo.

Du kan søke studieplass via Samordna opptak. Trykk på knappen "Søk her" nedenfor for å komme til Samordna opptak.

Søk her
Mer om utdanningen

Målet med palliasjon er best mulig livskvalitet for pasienten og de pårørende. Palliativ behandling og omsorg verken fremskynder døden eller forlenger selve dødsprosessen, men ser på døden som en del av livet. Studentene skal etter fullført utdanning kunne identifisere og ivareta palliasjon til pasienter uavhengig av alder, i og utenfor institusjon, samt bistå deres pårørende.

Utdanningen har to emner som gir 30 studiepoeng totalt:

  • Innføring i palliasjon, 15 studiepoeng
  • Den alvorlig syke og døende pasienten,15 studiepoeng
Kompetanse og jobbmuligheter

Fagskoleutdanning innen palliasjon gjør deg kvalifisert for arbeid innen pleie av alvorlig syke og døende. De fleste jobbene finner du i kommunehelsetjenesten på palliativ enhet i sykehjem, sykehjemsavdelinger eller åpen omsorg. Du kan også jobbe innenfor spesialisthelsetjenesten på sykehusavdelinger, i poliklinikker eller på onkologiske avdelinger.

Opptakskrav

Formelle opptakskrav
Opptak til utdanningen skjer på grunnlag av fullført og bestått videregående opplæring i programområdet helse- og oppvekstfag med

  • fagbrev i ambulansearbeiderfaget, helsearbeiderfaget, eller omsorgsarbeiderfaget
  • vitnemål fra hjelpepleier (1963-2006)

Betinget opptak 
Søkere som ikke har dokumentert fullført og bestått fagprøve eller vitnemål innen fristen for å sende inn dokumentasjon, og som derfor ikke er kvalifisert for opptak, kan få opptak dersom de kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve/eksamen i løpet av påfølgende semester.

Studenter med opptak uten fagprøve eller eksamen kan ikke reservere studieplassen.

Opptak på grunnlag av realkompetanse
Søkere som fyller 23 år i opptaksåret, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse.

Realkompetanse er kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse du har tilegnet deg gjennom utdanning, lønnet eller ulønnet arbeid, organisasjonsarbeid eller annet. 

Ved opptak på grunnlag av realkompetanse må søkeren dokumentere kompetanse tilsvarende det formelle opptakskravet til studiet. 

Realkompetansevurderingen foretas av skolens opptakskomité. De som skal vurderes for realkompetanse kan bli innkalt til en samtale der kompetansen blir vurdert opp mot de formelle opptakskravene, det vil si kompetansemålene for læreplanen i aktuell videregående opplæring.

Opptak på grunnlag av utenlandsk utdanning
Søkere med fullført og bestått videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak når den videregående opplæringen i de respektive landene gir generelt opptaksgrunnlag til aktuell norsk fagskoleutdanning.

Søkere utenfor Norden må dokumentere opplæring og praksis ved autorisert translatør og ha bestått eller ha likeverdig realkompetanse i de felles allmenne fagene tilsvarende Vg1 og Vg2 i yrkesfaglige utdanningsprogram.

Språkkrav for søkere med utenlandsk utdanningSøkere med bestått og fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak uten tilleggskrav i norsk.

Søkere med fullført og bestått treårig videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere kunnskaper i norsk. Kunnskaper i norsk dokumenteres med avsluttende prøve i norsk (norskprøven) med ferdigheter på minimum nivå B1 i alle delferdigheter.

Se studieplanen for utfyllende informasjon om språkkrav.

Studieplan

I studieplanen for palliasjon finner du utfyllende informasjon om opptakskrav, læringsutbytte, vurderingsform og pensum.

Studiestart

Studiestart finner sted i uke 35/36.

Utdanningen har en kombinasjon av fysiske og digitale samlinger.

Mer informasjon kommer nærmere studiestart.

Finansiering
  • Semesteravgift: kr 900,- per semester
  • Studieavgift: kr 950,- per semester

I tillegg kommer utgifter til pensumlitteratur og eventuelt bærbar PC.

Utdanningen er godkjent i Lånekassen for lån og stipend. Søknad sendes elektronisk til Lånekassen. Studiested i lånekassesøknaden er Fagskolen Diakonova.

Hvis du er medlem av en fagforening, så kan du søke om støtte til utdanning via fagforeningen din.

Har du spørsmål - kontakt oss gjerne.