Hopp til hovedinnhold

Psykisk helse barn og unge

Ønsker du å gjøre en forskjell i barn og unges liv? Vår fagskoleutdanning Psykisk helse barn og unge gir deg en helhetlig forståelse i et helsefremmende og forebyggende perspektiv. I tillegg får du en praktisk tilnærming til diagnoseforståelse og en solid faglig plattform for å kunne bidra i arbeidet med psykisk helse og trivsel hos barn og unge.
  • Studiepoeng: 30
  • Varighet: 1 år - deltid
  • Sted: Drammen, Gol og Trondheim
  • Gjennomføring: Hovedsakelig digitale samlinger på nett og en fysisk samling ved de ulike studiestedene per emne.

Du kan søke om studieplass via Samordna opptak. Trykk på knappen "Søk her" for å komme til Samordna opptak.

Søk her
Mer om utdanningen

Fagskoleutdanning i Psykisk helse barn og unge gir deg viktig kompetanse innen helsefremmende og forebyggende arbeid for barn og unge, samt forståelse for psykiske lidelser som påvirker denne aldersgruppen.

Utdanningen er delt opp i to emner på 15 studiepoeng og gir deg både teoretisk innsikt og praktiske verktøy for å kunne jobbe målrettet med barn og unges psykiske helse. Studiet kan tas som en helhet med 30 studiepoeng eller ved å ta ett av emnene. 


Emne 1: Helhetlig forståelse av barn og unge i et helsefremmende og forebyggende perspektiv (15 studiepoeng)
Emne gir en bred forståelse av faktorer som påvirker psykisk helse, fra forebygging til helsefremmende tiltak. Du vil få en oversikt over ulike helsetilbud for målgruppe og du lærer om hvordan du skal møte barn og unge og deres familie i relasjoner som er helsefremmende og mestringsskapende.  

Emne 2: Psykiske lidelser hos barn og unge – diagnoseforståelse og praktisk tilnærming (15 studiepoeng) 
I emnet får du innsikt i hvordan ulike psykiske lidelser, utfordringer og rusbruk påvirker barn og unge, samt hvordan du best kan bruke diagnoseforståelse i arbeidet. Du får kunnskap om hvordan kartlegge tegn og symptomer og forstå viktigheten av deltakelse i et tverrfaglig samarbeid. Relasjon- og kommunikasjonskompetanse i egen yrkesrolle vektlegges.

Har du erfaring innen helse og omsorg, eller i det pedagogiske fagfeltet? Er du opptatt av tidlig innsats og brenner for å støtte barn og unge i en kritisk fase av livet? Ønsker du å bidra til å forebygge utfordringer før de utvikler seg til alvorlige problemer? Vil du styrke kompetansen din innen helsefremmende arbeid og forståelse for diagnoser, slik at du kan være en ressurs for barn, unge, deres familier og samfunnet? Da er denne utdanningen perfekt for deg og vil gi deg verdifull kompetanse, samt hjelpe deg til å utvikle deg profesjonelt.
 

Opptakskrav

Formelle opptakskrav
Opptak til utdanningen skjer på grunnlag av fullført og bestått videregående opplæring i programområdet helse- og oppvekstfag, med fagbrev eller vitnemål. Unntak er ortopeditekniker og hudpleier.

Betinget opptak
Søkere som ikke har dokumentert fullført og bestått fagprøve eller vitnemål innen fristen for å sende inn dokumentasjon, og som derfor ikke er kvalifisert for opptak, kan få opptak dersom de kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve/eksamen i løpet av påfølgende semester.

Studenter med opptak uten fagprøve eller eksamen kan ikke reservere studieplassen.

Opptak på grunnlag av realkompetanse
Søkere som fyller 23 år i opptaksåret, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse.

Realkompetanse er kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse du har tilegnet deg gjennom utdanning, lønnet eller ulønnet arbeid, organisasjonsarbeid eller annet. 

Ved opptak på grunnlag av realkompetanse må søkeren dokumentere kompetanse tilsvarende det formelle opptakskravet til studiet. 

Realkompetansevurderingen foretas av skolens opptakskomité. De som skal vurderes for realkompetanse kan bli innkalt til en samtale der kompetansen blir vurdert opp mot de formelle opptakskravene, det vil si kompetansemålene for læreplanen i aktuell videregående opplæring.

Opptak på grunnlag av utenlandsk utdanning
Søkere med fullført og bestått videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak når den videregående opplæringen i de respektive landene gir generelt opptaksgrunnlag til aktuell norsk fagskoleutdanning.

Søkere utenfor Norden må dokumentere opplæring og praksis ved autorisert translatør og ha bestått eller ha likeverdig realkompetanse i de felles allmenne fagene tilsvarende Vg1 og Vg2 i yrkesfaglige utdanningsprogram.

Språkkrav for søkere med utenlandsk utdanningSøkere med bestått og fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak uten tilleggskrav i norsk.

Søkere med fullført og bestått treårig videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere kunnskaper i norsk. Kunnskaper i norsk dokumenteres med avsluttende prøve i norsk (norskprøven) med ferdigheter på minimum nivå B2 i alle delferdigheter.

Se studieplanen for utfyllende informasjon om språkkrav.

Det er krav til gyldig politiattest for denne utdanningen.

Studieplan

I studieplanen for Psykisk helse barn og unge finner du utfyllende informasjon om opptakskrav, læringsutbytte, vurderingsform og pensum.

Studiestart
  • Drammen: Uke 36 eller 37 - 2025
  • Gol: Uke 36 eller 37 - 2025
  • Trondheim: Uke 36 eller 37 - 2025

Utdanningen har en kombinasjon av fysiske og digitale samlinger.

Mer informasjon kommer. 

Finansiering

 

  • Semesteravgift: Kr 900,- per semester
  • Studieavgift: Kr 950,- per semester

I tillegg kommer utgifter til pensumlitteratur og eventuelt bærbar PC.

Utdanningen er godkjent i Lånekassen for lån og stipend. Søknad sendes elektronisk til Lånekassen. Studiested i lånekassesøknaden er Fagskolen Diakonova.

Hvis du er medlem av en fagforening, så kan du søke om støtte til utdanning via fagforeningen din.

Har du spørsmål - kontakt oss gjerne.