Hopp til hovedinnhold

Psykisk helsearbeid og rusarbeid

Person som sitter med hodet i fanget med grå hettegenser trukket over hodet
Person som sitter med hodet i fanget med grå hettegenser trukket over hodet
Utdanningen skal gi økt kompetanse for å kunne jobbe med personer med psykiske lidelser, rusmiddelproblematikk og samtidig ruslidelse og psykisk lidelse (ROP-lidelser). Utdanningen skal også ha fokus på det helsefremmende og forebyggende arbeidet innen psykisk helsearbeid og rusarbeid i et folkehelseperspektiv.
  • Studiepoeng: 60
  • Varighet: 2 år - deltid
  • Sted: Lillestrøm og Oslo
  • Gjennomføring: Kombinasjon av digitale samlinger på nett og fysiske samlinger i Lillestrøm og Oslo.

Du kan søke studieplass via Samordna opptak. Trykk på knappen "Søk her" nedenfor for å komme til Samordna opptak.

Søk her
Mer om utdanningen

Utdanningen har seks emner som gir 60 studiepoeng totalt:

  • Etikk, samhandling og kommunikasjon, 10 studiepoeng
  • Helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid, 10 studiepoeng
  • Psykiske lidelser og ruslidelser, behandlingstiltak og oppfølging, 10 studiepoeng
  • Målrettet miljøarbeid, 10 studiepoeng
  • Praksis i psykisk helsearbeid og rusarbeid, 10 studiepoeng
  • Fordypning i psykisk helsearbeid og rusarbeid, 10 studiepoeng
Kompetanse og jobbmuligheter

Etter endt utdanning vil du inneha oppdatert og spesialisert kompetanse som kan bidra til at du får andre arbeids- og ansvarsoppgaver. Fagskoleutdanning i Psykisk helsearbeid og rusarbeid skal utdanne reflekterte yrkesutøvere som med høy yrkesetisk forståelse tar initiativ til, organiserer og iverksetter tiltak i samarbeid med tjenestemottaker, deres pårørende, medarbeidere, andre yrkesgrupper, bruker- og pårørendeorganisasjoner og frivillige innenfor helse- og omsorgssektoren.

Fagskoleutdanning i Psykisk helsearbeid og rusarbeid kvalifiserer blant annet for arbeid innen rusomsorg og psykisk helse i (listen er ikke uttømmende):

  • Kommunal helse- og omsorgstjeneste
  • Spesialisthelsetjeneste
  • Bo- og omsorgssentre
  • Rehabiliteringssentre og aktivitetssentre
  • Ungdomsklubber, barnehager, skoler og skolefritidsordninger
  • Oppfølging av arbeidstrenings- og attføringstiltak
Opptakskrav

Formelle opptakskrav
Opptak til utdanningen skjer på grunnlag av fullført og bestått videregående opplæring i programområdet helse- og oppvekstfag med

  • fagbrev i aktivitørfaget, ambulansearbeiderfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget, helsearbeiderfaget, omsorgsarbeiderfaget, ortopediteknikkfaget eller portørfaget
  • vitnemål fra aktivitør (1974-1995), apotektekniker, fotterapeut, helsesekretær, hjelpepleier (1963-2006), hudpleier, helsesekretær eller tannhelsesekretær

Betinget opptak
Søkere som ikke har dokumentert fullført og bestått fagprøve eller vitnemål innen fristen for å sende inn dokumentasjon, og som derfor ikke er kvalifisert for opptak, kan få opptak dersom de kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve/eksamen i løpet av påfølgende semester.

Studenter med opptak uten fagprøve eller eksamen kan ikke reservere studieplassen.

Opptak på grunnlag av realkompetanse
Søkere som fyller 23 år i opptaksåret, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse.

Realkompetanse er kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse du har tilegnet deg gjennom utdanning, lønnet eller ulønnet arbeid, organisasjonsarbeid eller annet. 

Ved opptak på grunnlag av realkompetanse må søkeren dokumentere kompetanse tilsvarende det formelle opptakskravet til studiet. 

Realkompetansevurderingen foretas av skolens opptakskomité. De som skal vurderes for realkompetanse kan bli innkalt til en samtale der kompetansen blir vurdert opp mot de formelle opptakskravene, det vil si kompetansemålene for læreplanen i aktuell videregående opplæring.

Opptak på grunnlag av utenlandsk utdanning
Søkere med fullført og bestått videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak når den videregående opplæringen i de respektive landene gir generelt opptaksgrunnlag til aktuell norsk fagskoleutdanning.

Søkere utenfor Norden må dokumentere opplæring og praksis ved autorisert translatør og ha bestått eller ha likeverdig realkompetanse i de felles allmenne fagene tilsvarende Vg1 og Vg2 i yrkesfaglige utdanningsprogram.

Språkkrav for søkere med utenlandsk utdanningSøkere med bestått og fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak uten tilleggskrav i norsk.

Søkere med fullført og bestått treårig videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere kunnskaper i norsk. Kunnskaper i norsk dokumenteres med avsluttende prøve i norsk (norskprøven) med ferdigheter på minimum nivå B1 i alle delferdigheter.

Se studieplanen for utfyllende informasjon om språkkrav.

Det er krav til gyldig politiattest for denne utdanningen.

Studieplan

I studieplanen for psykisk helsearbeid og rusarbeid finner du utfyllende informasjon om opptakskrav, læringsutbytte, vurderingsform og pensum.

Studiestart

Studiestart finner sted i uke 35/36.

Utdanningen har en kombinasjon av fysiske og digitale samlinger.

Mer informasjon kommer nærmere studiestart.

Finansiering
  • Semesteravgift: kr 900,- per semester
  • Studieavgift: kr 950,- per semester

I tillegg kommer utgifter til pensumlitteratur og eventuelt bærbar PC.

Utdanningen er godkjent i Lånekassen for lån og stipend. Søknad sendes elektronisk til Lånekassen. Studiested i lånekassesøknaden er Fagskolen Diakonova.

Hvis du er medlem av en fagforening, så kan du søke om støtte til utdanning via fagforeningen din.

Har du spørsmål - kontakt oss gjerne.