Seksualitet og seksuell helse
- Studiepoeng: 30
- Varighet: 1 år - deltid
- Sted: Drammen
- Gjennomføring: Hovedsakelig digitale samlinger på nett samt en fysisk samling i Drammen per emne. Du finner mer informasjon under studiestart.
Du kan søke om studieplass via Samordna opptak. Trykk på knappen "Søk her" for å komme til Samordna opptak.
Mer om utdanningen
Utdanningen Seksualitet og seksuell helse gir deg kompetanse på tvers av alder, funksjonsnivå og kulturell bakgrunn. Utdanningen er delt i tre emner som hver gir 10 studiepoeng som vektlegger teoretisk forståelse og praktiske ferdigheter i møte med brukere, pasienter og elever. Du kan selv velge om du vil ta et eller flere emner ut i fra ditt kompetansebehov.
Emne 1: Grunnleggende sexologi (10 studiepoeng)
Dette emnet gir en innføring i fagfeltet seksualitet og seksuell helse, med særlig vekt på forståelsen av ulike utfordringer knyttet til kjønn, seksuell orientering og seksuelle uttrykk. Her får du den nødvendige tryggheten til å forholde deg profesjonelt til temaer som kan være sensitive, og du blir bevisst på hvordan seksualitet formes av ulike kontekster og kulturer.
Emne 2: Seksualitet i alle livsfaser (10 studiepoeng)
I dette emnet får du innsikt i hvordan seksualitet og seksuell helse utvikler og endrer seg gjennom livets ulike faser. Du lærer om faktorer som fremmer og utfordrer seksuell helse, samt om kjønnsmangfold og seksuelt mangfold, inkludert minoriteter. Her bygges din kompetanse til å møte mennesker der de er, uavhengig av bakgrunn eller livssituasjon. For å starte på dette emnet må du har gjennomført emne 1.
Emne 3: Seksuell helse ved funksjonsvariasjoner – en praktisk tilnærming (10 studiepoeng)
Dette emnet vektlegger hvordan seksuell helse påvirkes av diagnosegrupper, sykdommer, skader og funksjonsvariasjoner. Her utvikler du ferdigheter til å identifisere og håndtere konkrete utfordringer relatert til seksuell helse innenfor din egen yrkesrolle. Gjennom praktiske tilnærminger lærer du å tilrettelegge og støtte seksuell helse på en trygg og kunnskapsbasert måte. For å starte på dette emnet må du ha gjennomført emne 1. Emne 2 er valgfritt etter eget kompetansebehov.
Denne utdanningen er ideell for deg som jobber, eller ønsker å jobbe, med mennesker og ønsker å styrke din forståelse for seksualitet og seksuell helse som en viktig del av livskvalitet. Jobber du med mennesker i ulike aldere i helse og omsorg eller i skole og barnehage eller lignende og ønsker å utvikle seg innen et fagfelt som omfatter seksuell helse i ulike livsfaser og kontekster, gir denne utdanningen deg en solid forståelse og praktisk verktøykasse for å møte og hjelpe mennesker på en kunnskapsrik og empatisk måte.
Opptakskrav
Formelle opptakskrav
Opptak til utdanningen skjer på grunnlag av fullført og bestått videregående opplæring i programområdet helse- og oppvekstfag, med fagbrev eller vitnemål. Unntak er ortopeditekniker og hudpleier.
Betinget opptak
Søkere som ikke har dokumentert fullført og bestått fagprøve eller vitnemål innen fristen for å sende inn dokumentasjon, og som derfor ikke er kvalifisert for opptak, kan få opptak dersom de kan dokumentere at de skal gjennomføre fagprøve/eksamen i løpet av påfølgende semester.
Studenter med opptak uten fagprøve eller eksamen kan ikke reservere studieplassen.
Opptak på grunnlag av realkompetanse
Søkere som fyller 23 år i opptaksåret, kan søke opptak på grunnlag av realkompetanse.
Realkompetanse er kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse du har tilegnet deg gjennom utdanning, lønnet eller ulønnet arbeid, organisasjonsarbeid eller annet.
Ved opptak på grunnlag av realkompetanse må søkeren dokumentere kompetanse tilsvarende det formelle opptakskravet til studiet.
Realkompetansevurderingen foretas av skolens opptakskomité. De som skal vurderes for realkompetanse kan bli innkalt til en samtale der kompetansen blir vurdert opp mot de formelle opptakskravene, det vil si kompetansemålene for læreplanen i aktuell videregående opplæring.
Opptak på grunnlag av utenlandsk utdanning
Søkere med fullført og bestått videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak når den videregående opplæringen i de respektive landene gir generelt opptaksgrunnlag til aktuell norsk fagskoleutdanning.
Søkere utenfor Norden må dokumentere opplæring og praksis ved autorisert translatør og ha bestått eller ha likeverdig realkompetanse i de felles allmenne fagene tilsvarende Vg1 og Vg2 i yrkesfaglige utdanningsprogram.
Språkkrav for søkere med utenlandsk utdanningSøkere med bestått og fullført videregående opplæring fra de andre nordiske landene er kvalifiserte for opptak uten tilleggskrav i norsk.
Søkere med fullført og bestått treårig videregående opplæring fra land utenfor Norden må dokumentere kunnskaper i norsk. Kunnskaper i norsk dokumenteres med avsluttende prøve i norsk (norskprøven) med ferdigheter på minimum nivå B2 i alle delferdigheter.
Se studieplanen for utfyllende informasjon om språkkrav.
Det er krav til gyldig politiattest for denne utdanningen.
Studieplan
I studieplanen for Seksualitet og seksuell helse finner du utfyllende informasjon om opptakskrav, læringsutbytte, vurderingsform og pensum.
Studiestart
Drammen: Uke 36 eller 37 - 2025
- Utdanningen har en kombinasjon av fysiske og digitale samlinger.
- Hvert emne går over 10 uker, inkludert en fysisk samling.
- En obligatorisk samling per emne med fysisk oppmøte i Drammen kl. 09-19 (ukedag bestemmes senere).
- Digital kveldsundervisning kl. 16.30-20.30 (ukedag bestemmes senere).
Mer informasjon kommer.
Finansiering
- Semesteravgift: Kr 900,- pr. semester
- Studieavgift: Kr 950,- pr. semester
I tillegg kommer utgifter til pensumlitteratur og eventuelt bærbar PC.
Utdanningen er godkjent i Lånekassen for lån og stipend. Søknad sendes elektronisk til Lånekassen. Studiested i lånekassesøknaden er Fagskolen Diakonova.
Hvis du er medlem av en fagforening, så kan du søke om støtte til utdanning via fagforeningen din.
Har du spørsmål - kontakt oss gjerne.
- Kontaktperson: Monica Fjellsøy
- E-post: fagskole@folkeuniversitetet.no
- Mobil: 907 77 476